Skip main navigation
Close menu

Budgerigar

Melopsittacus undulatus

⚠️ Animal Alert
Aussie Aviary is now closed for the season. Visit our Winter Visits page to learn more about the amazing animals you can see during the winter!
  • Budgie
  • guest feeding budgie
  • budgie
  • guest feeding budgie
  • budgies
  • guest feeding budgie
  • budgies
  • Zookeeper and guests
  • budgie
  • guest feeding budgie
  • budgie
  • guest feeding budgie
  • budgie
  • guest feeding budgie
  • budgie
  • guest feeding budgie

About the Budgerigar

conservation status: least concern

Geographic Range:

range map

Class: Aves
Order: Psittaciformes
Family: Psittacidae
Genus: Melopsittacus
Species:undulatus

Small and colorful, budgies are long-tailed parrots that live in the dry regions of Australia. In the wild, their feathers are naturally green, yellow and black, but selective breeding has produced a rainbow of colors. These social birds travel in flocks that change in size depending on the availability of food and shelter. They’re also equipped with a special ability: budgies can see ultraviolet light, which enhances their perception of bright colors. When it’s time to raise a family, both parents play a role, with males helping care for their young after they hatch.

Budgerigar Facts

Appearance:
“Budgies” are small, long-tailed parrots. They're naturally green, yellow and black. Breeders have created a rainbow of blues, whites, yellows and grays. The male budgerigar has a blue nose while the female budgie's nose is brown in color.

Size:
Length: 6-8 inches
Wingspan: 10-14 inches
Weight: 1-1.5 ounces

Diet:
They're omnivores, eating seeds, fruit, berries, and insects.

Reproduction:
Budgies breed during the wet season of their region. In northern Australia, this is between June and September. In southern Australia, it's between August and January. Budgerigars lay four to six eggs that incubate for 17-19 days. The male helps take care of the young for about 30 days after they hatch.

Behavior:
Budgies are nomadic and move to find food and shelter in their dry habitats. They live in flocks that vary in size depending on the local availability of food. They use their beaks, tongue and feet to line up their food. They see into the ultraviolet spectrum of light and this enhances their bright coloration.

Habitat/Range:
Budgerigars live in the arid regions of Australia.

Median Life Expectancy:
5-8 years